De volgende Death Wave van Coronavirus zal de armen, het platteland en de blanken zijn

Hoe noem je een crisis die honderdduizend Amerikanen doodt? Het hangt allemaal af van wie er sterft.

In eerste instantie leek het alsof het voornamelijk blanken waren die besmet en / of gedood waren door het coronavirus.

Toen de omvang van de coronaviruspandemie in maart bij de Amerikanen aankwam, werd de meeste media-aandacht besteed aan blanken zoals Tom Hanks, terwijl het  gevaar  van coronavirus voor  zwarte  mensen grotendeels  ondergemeld werd  door Amerikaanse media. Het was rond deze tijd dat zowel de media als het Witte Huis  besloten dat  het een nationale noodsituatie was.

De eerste gevallen die het nieuws haalden en ieders aandacht trokken, waren voornamelijk rijke blanke mensen die vanuit Azië naar de westkust waren gereisd en vanuit Europa naar de oostkust.

De officiële nationale noodverklaring van Trump   kwam op 11 maart en het grootste deel van het land stopte of ging in ieder geval halverwege naar die uitkomst. De economie stortte in en miljoenen Amerikanen werden ontslagen, maar levens redden was tenslotte de belangrijkste overweging.

Trump zette artsen dagelijks op tv, de media maakten zich zorgen over gekoelde vrachtwagens die lichamen vervoeren weg van ziekenhuizen in New York, en artsen en verpleegsters waren onze nieuwe nationale helden.

En toen kwam 7 april 2020.

Ik herinner me die week nog levendig; het was alsof een lichtschakelaar was omgedraaid, en ik gaf er destijds commentaar op in de ether (en sindsdien vele malen).

7 april was de dag dat Amerika hoorde dat de meerderheid van de mensen die stierven aan COVID-19 oud, zwart of Latijns-Amerikaans waren. Niet zo veel blanke jongens.

Precies een maand eerder, op 7 maart, had Trump golf gespeeld in zijn club in West Palm Beach, een ontmoeting gehad met de Braziliaanse sterke man Jair Bolsonaro in Mar-a-Lago en een bezoek gebracht aan het CDC-hoofdkantoor in Atlanta. In de afgelopen week waren de Amerikaanse sterfgevallen  gestegen van enkele cijfers tot meer dan 20 .

De volgende maand brak de hel los in de Verenigde Staten en over de hele wereld. Italië en Spanje smolten, net als de Amerikaanse economie; gevallen explodeerden in New York. De natie was verenigd in de hoop dat de ziekte dood op zijn weg kon worden gestopt.

Toen kwam 7 april, toen de New York Times een voorpaginanieuws publiceerde met de kop: ” Zwarte Amerikanen worden geconfronteerd met alarmerende tarieven van coronavirusinfectie in sommige staten .” In het Amerikaanse medialandschap verschenen vergelijkbare krantenkoppen bij andere verkooppunten en het verhaal werd die avond hevig gerapporteerd op kabelnieuws en het netwerknieuws.

Amerikaanse conservatieven reageerden met een collectief: “What the hell?!?”

Rush Limbaugh verklaarde  kort daarna “met het coronavirus heb ik gewacht op de raciale component.” En hier was het. ‘Het coronavirus treft nu Afro-Amerikanen harder – harder dan illegale buitenaardse wezens, harder dan vrouwen. Het raakt Afro-Amerikanen harder dan wie dan ook, onevenredige vertegenwoordiging. ”

Limbaugh beweerde dat hij wist dat dit zou komen alsof hij een soort medische savant was, maar: “Maar nu – hier zijn Fauxcahontas, Cory Booker, Kamala Harris die de federale regering vragen om dagelijkse ras- en etniciteitsgegevens vrij te geven over coronavirusonderzoek, patiënten, en hun gezondheidsresultaten. Dus ze willen een database om te bewijzen dat we niet genoeg om Afro-Amerikanen geven … ‘

Er was natuurlijk geen medische savant voor nodig. Afro-Amerikanen sterven onevenredig aan  alles , van hartaandoeningen tot beroertes tot kanker tot bevalling. Het is een symptoom van een racistisch gemanipuleerde economie en een gezondheidszorgsysteem dat alleen reageert op geld, dat Amerika al meer dan 400 jaar samenzweert voor Afro-Amerikanen. Natuurlijk gaan  ze vaker dood door coronavirus.

Maar de New York Times en de  Washington Post  publiceerden tegelijkertijd artikelen op de voorpagina over die ongelijkheid met betrekking tot COVID-19, beide op 7 april, galmden door het rechtse medialandschap als een vuurwerkshow op 4 juli.

Tucker Carlson, de enige primetime Fox News-host die zich eerder ernstig zorgen maakte over het dodental, veranderde dezelfde dag zijn muziek, zoals gedocumenteerd door  Media Matters for America .

Nu zei hij: ‘we kunnen beginnen na te denken over hoe we het leven van de rest, de talloze Amerikanen die hierdoor ernstig zijn gekwetst, kunnen verbeteren door onze reactie hierop. Hoe krijgen we 17 miljoen van onze meest kwetsbare burgers weer aan het werk? Dat is onze taak. ‘

Blanke mensen waren werkloos en zwarte mensen waren de meeste slachtoffers, buiten de extreem bejaarden. En die blanken hebben hun baan terug nodig!

Brit Hume nam deel aan  de show van Carlson en zei met zijn gravitas als een ‘echte nieuwsjongen’: ‘De ziekte bleek niet zo gevaarlijk te zijn als we dachten.’

Ongezegd was de vraag voor wie het “niet zo gevaarlijk” was, maar Limbaugh-luisteraars en Fox-kijkers zijn allesbehalve ongekunsteld als het gaat om het horen van hondenfluitjes namens blanke suprematie.

 Op 7 april waren meer dan 12.000 Amerikanen gestorven aan het coronavirus, maar toen we eenmaal wisten dat de meeste niet-oudere slachtoffers zwart waren, waren de dingen ineens heel, heel anders. Nu was het tijd om te stoppen met praten over stervende mensen en te beginnen praten over blanken die weer aan het werk gingen!

Het duurde minder dan een week voordat Trump de memo ontving, vermoedelijk via Fox en Stephen Miller. Op 12 april reageerde hij op  een oproep om Dr. Anthony Fauci te ontslaan  en verklaarde hij in  een andere tweet dat hij de enige bevoegdheid had om de Verenigde Staten weer te openen, en dat hij een specifiek plan zou aankondigen om precies dat te doen ” binnenkort. ‘

Op 13 april publiceerde de Amerikaanse Kamer van Koophandel  een beleidsnota  getiteld “Implementing a National Return to Work Plan”.

Onuitgesproken maar groot op de agenda van het Amerikaanse bedrijfsleven was de wens om de staten ertoe te brengen hun verblijf-thuis-van-werk-orders in te trekken, zodat bedrijven hun werkloosheidsbelastingverliezen konden verminderen.

Wanneer mensen werkloosheidsaanvragen indienen, worden die claims uiteindelijk door de bedrijven zelf betaald, en met een groot aantal claims zal een bedrijf een substantiële toekomstige verhoging van hun werkloosheidsverzekeringspremies / belastingen zien. Als de “blijf thuis” -orders werden ingetrokken, konden werknemers in de meeste staten geen werkloosheidsuitkering meer aanvragen of blijven ontvangen.

Op 14 april, FreedomWorks, de miljardair opgericht en gefinancierde groep die de Tea Party geanimeerde tegen Obamacare een decennium eerder,  publiceerde een opiniestuk  op hun website waarin wordt opgeroepen tot een programma “economisch herstel” met inbegrip van een einde aan de vermogenswinstbelasting en een nieuwe wet om bedrijven te “beschermen” tegen rechtszaken.

Lees ook:  Onthuld: Hoe een geheime Nederlandse mol de VS-Israëlische Stuxnet Cyberaanval op Iran hielp

Drie dagen daarna gaven Freedomworks en het Huis Freedom Caucus een gezamenlijke verklaring af  waarin ze verklaarden dat “het tijd is om de economie opnieuw te openen”.

Freedomworks  publiceerde  hun “#ReopenAmerica Rally Planning Guide” waarin conservatieven werden aangemoedigd om “[i] n-person” te laten zien bij hun staatshoofden en herenhuizen van de gouverneurs, en, voor bewegwijzering, “Houd het kort: ‘Ik ben essentieel’ ‘Laat me werken’, ‘Laat me mijn gezin voeden’ ‘en’ Houd ze zelfgemaakt ‘.

Een van de eerste #OpenTheCountry-bijeenkomsten die op grote schaal nationale aandacht kregen, was 18 april in  New Hampshire . In de loop van de volgende weken waren de bijeenkomsten in het hele land uitgezaaid, van  Oregon  tot  Arizona ,  Delaware ,  North Carolina ,  Virginia ,  Illinois  en elders.

Een die bijzonder veel media-aandacht trok,  compleet met hakenkruisen, Zuidelijke vlaggen en aanvalsgeweren , was gericht tegen de gouverneur van Michigan, de opkomende Democratische ster Gretchen Whitmer.

Toen Rachel Maddow begon te rapporteren over vleesverwerkingsfabrieken die epicentra van massa-infectie waren geworden,  wees de conservatieve  opperrechter van het Hooggerechtshof van Wisconsin erop dat de virusaanval niet afkomstig was van de “gewone mensen” van de omliggende gemeenschap. Hoewel de meerderheid van de arbeiders in de vleesfabriek Spaans was en de meerderheid van de omliggende gemeenschappen blank, waren haar verdedigers van mening dat het slechts een kwestie van tong was was.

Niettemin was de conservatieve meme nu goed ingeburgerd.

Ongeveer een derde van de mensen die door het virus werden gedood, waren bejaarden in verpleeghuizen. Wat volgens rechtse commentatoren een goede zaak zou kunnen zijn voor de economie, omdat het gewoon ” nutteloze eters ” zijn die ons geld van de Medicaid en de sociale zekerheid uitgeven en hoe dan ook voor de dood staan.

De Republikeinse luitenant-gouverneur van Texas,  Dan Patrick, vertelde Fox News bijvoorbeeld : “Laten we weer leven … En degenen onder ons die meer dan 70 zijn, zullen voor onszelf zorgen.”

Een conservatieve  stadscommissaris in Antioch , Californië, merkte op dat het verlies van “veel ouderen [mensen] … de lasten in ons ter ziele gegane socialezekerheidsstelsel zou verminderen” en “huisvesting zou vrijmaken”. Hij voegde eraan toe: ‘We zouden een groot deel van de mensen met immuun- en andere gezondheidscomplicaties verliezen. Ik weet dat het ook geliefden zouden zijn. Maar dat zou onze impact op de medische sector, banen en huisvesting opnieuw verminderen. ”

Het viel Trump op dat de grootste uitbraken plaatsvonden in gevangenissen en vleesverwerkingsfabrieken, plaatsen met weinig blanken (en de weinige blanken erin waren grotendeels arm en werden dus als wegwerpbaar beschouwd). Het antwoord van Trump hierop was om op 28 april een executoriale titel uit te vaardigen   met behulp van de Defense Production Act (die hij aarzelde te gebruiken om de productie van  test- of PBM-apparatuur te bestellen) om het grotendeels Spaanse en zwarte personeelsbestand terug te brengen naar de slachthuizen en vleesverwerking planten.

Afro-Amerikanen stierven in onze steden, Hispanics stierven in vleesverwerkingsfabrieken, ouderen stierven in verpleeghuizen.

Maar het dodental onder blanken, met name welvarende blanken die minder vaak zwaarlijvig waren, hypertensie hebben of worstelen met diabetes, was relatief laag. En degenen die door de infectie kwamen, werden verondersteld immuun te zijn voor daaropvolgende aanvallen, dus we konden ze ” COVID-paspoorten ” geven en hen voorrang geven bij het inhuren.

Het enige wat de Republikeinen over het hoofd hadden gezien in hun masterplan om de masterrace te helpen was het zeer reële gevolg van Reaganomics in de staten van de voormalige Confederatie.

Zuidelijke staten hadden sinds de wederopbouw tegen alle vormen van door de staat of de federale overheid gefinancierde gezondheidszorgplannen gevochten, waarbij ze de libertarische ideologie claimden, terwijl hun animus in feite gericht was op gekleurde mensen.

In dat dradenkruis waren echter, net als vóór de burgeroorlog, arme blanken gevangen.

Veel van dezelfde politieke en economische factoren die Afro-Amerikanen de afgelopen twee eeuwen in gevaar brachten, werden ook gebruikt tegen arme blanken.

In de jaren dertig, toen Huey Long de senator en gouverneur van Louisiana was, nam hij expliciet contact op met verarmde blanken.

Zoals de Encyclopedia Britannica  opmerkt : “Altijd de voorvechter van arme blanken, voerde hij een wet voor vrije leerboeken uit, lanceerde hij een enorm en zeer nuttig programma van wegen- en bruggenbouw, breidde hij de staatsuniversiteiten uit en bouwde hij een staatsziekenhuis waar iedereen gratis behandeld kon worden was bedoeld. Hij was tegen buitensporige privileges voor de rijken, en hij financierde zijn verbeteringen met verhoogde successie- en inkomstenbelastingen en een vertrekbelasting op olie … ”

Longs “Every Man a King” -stomptoespraak was bijzonder ondraaglijk voor de rijke oligarchen van Louisiana, die openden zoals bij de regel: “Is dat een recht op leven, wanneer de jonge kinderen van dit land worden opgevoed in een sfeer die meer eigendom is van door 12 mannen dan door 120 miljoen mensen? ‘

In 1935 werd Long vermoord en het duurde tot 1965 voordat president Lyndon Johnson probeerde om arme zuidelijke blanken te helpen met Medicaid en voedselbonnen; ook dat was aanstootgevend voor de conservatieve blanke politieke structuur in het Zuiden.

Als gevolg hiervan zullen arme blanken in het zuiden waarschijnlijk lijden aan de ziekten en het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg die Afro-Amerikanen in het hele land zo kwetsbaar maken voor COVID-19.

En in de afgelopen 40 jaar heeft Reaganism de verspreiding van diepe witte armoede van rode staat naar rode staat aangemoedigd. Witte obesitas, diabetes en hypertensie zijn daarom oververtegenwoordigd in arme plattelandsgebieden zo ver weg als Nebraska en Iowa.

Tegenwoordig denken Trump, Fox en zijn volgelingen dat COVID-19 alleen maar ouderen, zwarten en Iberiërs doodt – en ze lijken op hun gemak met de onnodige dood van mensen van wie ze denken dat ze anders zijn dan zijzelf.

Terwijl het zich verspreidt naar het landelijke witte Amerika, staan ​​ze op het punt anders te leren.

Economy for All via counterpunch.org 

 

 Big wave surfers wrestle with death to feed addiction thrill

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
do 26 mei 2022

Captcha afbeelding

COM_EB_IFRAME_COOKIE_AGREE_CONTENT

Inloggen

Forum updates

  • Geen berichten om weer te geven.
New World Order!
What's wrong with the world

Laatste bezoekers

Partner

Laatste bezoekers