Wakker worden in politiestaat: De donkere wereld achter corona-apps

In veel landen, waaronder ook Nederland en België, overwegen regeringen surveillance via mobiele telefoons en apps om de verspreiding van corona terug te dringen.

Uit een rondvraag bleek dat 60 procent van de Nederlanders deze corona-apps een goed idee vindt.

Zorgminister Huge de Jonge kondigde vorige week aan dat het kabinet onderzoekt hoe dergelijke apps het coronabeleid kunnen ondersteunen.

Inlichtingendiensten

Het blijkt nu dat veel bedrijven die dit soort apps ontwikkelen, in het verleden hebben samengewerkt met inlichtingendiensten.

Telecombedrijven geven in Italië, Duitsland en Oostenrijk al anonieme locatiedata van gebruikers door aan overheden.

In Zuid-Korea en Zuid-Afrika monitort de overheid de locatie van telefoons en Israël gaf de veiligheidsdiensten onlangs toegang tot locatiegegevens en andere data van miljoenen telefoongebruikers.

In Iran, Polen en India werkt de overheid aan een app die mensen in quarantaine kan volgen en die aangeeft met wie besmette personen in aanraking zijn geweest.

Heel moeilijk

Bill Marczak van de Universiteit van Californië – Berkeley is expert op het gebied van surveillancetechnologie. Hij zegt dat het heel moeilijk kan zijn om technologie die uitgerold wordt tijdens een crisis later weer te ontmantelen.

Hij waarschuwt dat ook op basis van anonieme data altijd is te zien waar mensen zich bevinden.

Marczak wijst erop dat overheden als eerste zullen aankloppen bij bestaande surveillancebedrijven.

Veel van die bedrijven hebben in het verleden echter samengewerkt met inlichtingendiensten die weinig loslaten over hun activiteiten.

Zorgen

“Dat baart mij zorgen,” zegt Marczak.

Hij vraagt zich daarnaast af wat er zal gebeuren als het virus weg is. “Hoe wordt het nieuwe surveillancesysteem dan gebruikt? Krijgt het een nieuw doel? Als je een systeem introduceert om mensen te volgen, zal dat waarschijnlijk niet verdwijnen in de toekomst.”

Marczak voegt toe: “Regeringen die manieren zoeken om hun autoritarisme te verfijnen, kunnen het coronavirus net als nepnieuws, cyberveiligheid of terrorisme aangrijpen om hun macht te vergroten.”

[IPS]

Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media

© Copyright (c) NineForNews.nl

NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
di 30 november 2021

Captcha afbeelding

COM_EB_IFRAME_COOKIE_AGREE_CONTENT

Inloggen

Forum updates

  • Geen berichten om weer te geven.
New World Order!
What's wrong with the world

Laatste bezoekers

Partner

Laatste bezoekers